عکاسی از خوراکی ها و مواد غذایی (قسمت دوم)

در قسمت قبلی این مقاله کمی به تاریخچه عکاسی از مواد غذایی پرداختیم. حالا می خواهیم به ریزه کاری ها و فنون حرفه ای این رشته بسیار جذاب عکاسی بپردازیم. عکسبرداری از مواد غذایی یکی از سخت ترین رشته های تخصصی عکاسی به شمار می رود. عکاسان در حرفه خود گفته معروفی دارند «اگر می توانید از غذا عکس بگیرید، می توانید از همه چیز عکس بگیرید». این گفته به محدود بودن زمانی که عکاس در اختیار دارد تا از غذا بگیرد اشاره می کند، زمانی که به سرعت می گذرد و ظاهر غذاهای زیبا تغییر می کند. حدود ۱ تا ۳ دقیقه بعد از کشیدن غذا، مواد غذایی خشک می شوند، غذاهای سرخ شده ظاهر خیلی چربی پیدا می کنند، بستنی آب می شود و غذاهایی که از آنها بخار بلند می شود دیگر بخار ندارند. گاهی اوقات عکاس فقط برای گرفتن ۲ تا ۳ شات بیشتر وقت ندارد. 

عکس از دو عدد تاکو با گواکوموله روی سنگ. آقای کریس الیور طراح و صحنه پرداز این عکس بوده اند، ایشان را به خاطر کارشان در آرایش غذاها در فیلمهای»دزدان دریایی کارائیب»، پروفسور دیوانه ۲»، «اسپایدرمن» و «راک» می شناسیم.

پس چطور باید کمپوزیسیون و نور مناسب را روی سوژه ای تنظیم کنیم که فقط چند دقیقه یا حتی چند لحظه ظاهر خوبی دارد؟ همانطور که قبلاً نیز اشاره شد می توانید صحنه را از قبل بچینید. همه اقلامی را که ثابت هستند مثل دستمال، لیوان ها، ظروف نقره، گلدان و غیره را روی میز به دلخواه خود بچینید. در صورت امکان مقداری غذا با همان رنگ و استیل در بشقاب بجای غذای اصلی قرار دهید. بدین ترتیب می توانید نوردهی و ترکیب بندی را بنحو دلخواه تنظیم کنید. اگر از دوربین دیجیتال استفاده می کنید می توانید تعدادی عکس در این حالت بگیرید و نوردهی و ترکیب بندی را دقیق تر تنظیم کنید. وقتی همه چیز مرتب بود غذای اصلی را بیاورید و دقیقاً در جای آن روی بشقاب قرار داده و عکس بگیرید. 

نکاتی درباره آرایش مواد غذایی

مشتریان اصلی عکسهای مواد غذایی یعنی ناشران و صاحبان رستوران ها بودجه ای خاص برای آرایش مواد غذایی دارند ولی اگر چنین نبود، عکاس باید این زحمت را متقبل شود. 

مرغ سوخاری با سیب زمینی در کنار فر رستوران.

یکی از چیزهایی که همیشه موقع عکاسی از مواد غذایی باید آماده داشت مقداری گلیسیرین و تعدادی قلم موی نقاشی است. گلیسیرین را می توان از داروخانه ها تهیه کرد. مواد غذایی زیر نورهای قوی ۵۰۰یا ۱۰۰۰ وات پروژکتورهای عکاسی بعد از مدت کوتاهی خشک می شوند ولی با زدن گلیسیرین می توانیم ظاهر تازه و درخشان آنها را حفظ کنیم. عکاسان گلیسیرین را با قلم مو روی گوشت، ماهی، برش های میوه و سبزیجات پخته می زنند. البته بعضی ها ترجیح می دهند از روغن نباتی برای این کار استفاده کنند ولی روغن نباتی دوام گلیسیرین را ندارد. برای آرایش سالادها، سالساها و دیگر نقاطی که می خواهید قطرات آب ماندگار برای عکس داشته باشید می توانید مقداری گلیسیرین را با آب در یک آبفشان یا بطری اسپری مانند آنهایی که آرایشگران استفاده می کنند بریزید و به غذا بزنید. 

بخاری که از غذا بلند می شود ظاهری گرم و اشتها آور به آن می بخشد، برای تولید بخار چند راه وجود دارد. یک راه این است که چند گلوله پنبه در آب خیس کرده و در مایکرویو قرار دهید. با اینها تا حدود یک دقیقه بخار خواهید داشت. یخ خشک هم خیلی خوب است و در صورتی که آنرا در آب قرار دهید برای مدت طولانی تری بخار تولید می کند. استفاده از یک سیگار یا عود هم راه دیگری است ولی باید مقدار دود آنها را کنترل کنید تا شبیه بخار به نظر برسند. بعضی از عکاسها دستیاران خود را مجبور می کنند که سیگار بکشند (!) و دود آنرا از یک نی از پشت غذا بدمند. همه این راه ها خوب هستند ولی یخ خشک بهترین نتیجه را ایجاد می کند. 

یک چراغ گازی کوچک از دیگر وسایلی است که می توان برای آب کردن کره روی وافل ها، ایجاد خط های گریل مانند روی گوشت، یا گرم کردن دوباره ماهیتابه از آن استفاده کرد. یک بار دیدم که عکاسی برای عکس گرفتن از یک بشقاب بوقلمون روی آنرا با آب گوشت و واکس قهوه ای کفش رنگ کرد و سپس با چراغ گازی پاهای بوقلمون را کمی برشته کرد!  

سمن گریل شده با سالسا 

غذای مصنوعی

قانونی در آمریکا وجود دارد که به مسئله راست گویی در تبلیغات می پردازد. این قانون تبلیغ کنندگان را موظف می کند غذاهایی را نشان بدهند که واقعاً به دست مشتری می رسد یا غذایی باشد که مشتری بعد از خرید محصول می تواند براحتی آماده کرده و به همان نتیجه نشان داده شده در عکس برسد. ولی چیزهایی که در اطراف غذا وجود دارد می تواند مصنوعی باشد و غذاهای نشان داده شده در کتاب های دستور آشپزی یا مجلات می توانند واقعی نباشند. کار کردن با غذای نمایشی و مصنوعی می تواند آسان تر از غذای واقعی باشد. 

بعنوان مثال دیده شده که در عکسها بجای بستنی مقداری پوره سیب زمینی با رنگ سفید بکار می برند یا برش های میوه، تکه های شکلات با رنگ های غذایی استفاده می شوند. کورن فلکس را اغلب بجای شیر با چسب سفید نجاری مخلوط می کنند و عکس می گیرند. نخودها با چسب بهم چسبانده می شوند، سبزیجاتی که به نظر پخته می رسند واقعاً خام هستند و فقط کمی با چراغ گازی روی آنها را برشته کرده و گلیسیرین به آنها زده اند. 

چیکن دیابلو (مرغ شیطان!) با نور زمینه و آغشته به گلیسیرین 

اکثر تکه های یخی که در عکس های نوشیدنی ها می بینید پلاستیکی (آکریلیک) بوده و با دست تراشیده شده اند و تقریباً در تمام عکسهایی که پاشش آب یا مایعات با شکل های زیبا در آنها هست از آب استفاده نشده بلکه آکریلیک خام را با دست شکل می دهند و در جای خود قرار می دهند. عکاسها با هوای فشرده قطراتی در نوشیدنی ها درست می کنند و از آکریلیک برای ایجاد اثر پاشش مایعات استفاده می کنند. در بسیاری از عکسهای نوشیدنی ها می بینیم که مقداری چای یا قهوه رقیق به نوشیدنی اضافه می شود تا رنگ مناسب بدست آید. 

ابزارهای عکاسان مواد غذایی

– موچین. برای جابجا کردن و قرار دادن تکه های کوچک مواد غذایی

– گوش پاک کن. بعد از خیس کردن گوش پاک کن از آن برای برداشتن خرده های ریز غذا یا تمیز کردن قطرات کوچک مایعات روی بشقاب ها استفاده می شود.

– چسب قطره ای. برای ثابت کردن تکه های مواد غذایی که به هیچ نحو دیگری در جای خود نمی مانند.

– خمیر مدل سازی. برای قرار دادن زیر تکه های کوچک مواد غذایی تا جابجا نشوند (می توان از مقداری چسب در خمیر نان هم استفاده کرد).

– اسپری جلای مات. برای مات کردن بازتاب نور روی ظروف نقره ای و مانند آنها.

– خلال دندان. ساندویچ ها، شیرینی ها و کیک ها را می توان با خلال دندان در جای خود ثابت کرد. بعداً می توانید خلال دندان ها را با فتوشاپ از عکس پاک کنید. 

 

سمن گریل شده با گواکوموله و لیمو 

 

پای کدو حلوایی 

 

ماهی گریل با فلفل دلمه ای و جعفری

 

اگر دوست دارید عکسهای بیشتری از مواد غذایی ببینید و در مسابقات عکاسی مواد غذایی شرکت کنید حتماْ از سایت فود سنپرز دیدن کنید.

Advertisements

پاسخی بگذارید

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی شمایل‌ها کلیک نمایید:

نشان‌وارهٔ وردپرس.کام

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

تصویر توییتر

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Twitter خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

عکس گوگل+

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Google+ خود هستید. بیرون رفتن / تغییر دادن )

درحال اتصال به %s